Медицински комплекс „Свети Георги“ - Перник
Сърцето се лекува със сърце!
Новини
МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ СВЕТИ ГЕОРГИ - ПЕРНИК„ ООД Гр.Перник, ул.”Св.Св.Кирил и Методий” № 77, тел.076/632359, 0876 835343 О Б Я В А На основание чл.90 и следващите от КТ, чл.17, ал.3 от Наредба № 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването ”Многопрофилна болница за активно лечение Свети Георги - Перник” ООД обявява конкурс за : Лекар специализант по кардиология – 3 /три/ места Необходими документи: - Заявление в свободен текст; - Диплома за завършено висше-медицинско образование – нотариално заверено копие; - Автобиография – европейски формат; - Удостоверение за актуално членство в БЛС; - Мотивационно писмо; - Снимка – 2 бр. - Начин на провеждане на конкурса: Конкурсът ще се проведе на два етапа: 1. Проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания. 2. Събеседване с кандидатите. Документите се подават в ”Деловодството” на „МБАЛ Свети Георги - Перник” ООД, в срок от 30 дни от датата на публикуване на обявата до провеждане на конкурса. Допълнителна информация: тел. 0879 845890 - главен юрисконсултант Д-Р СПАС СПАСКОВ Управител
В месеца на жената - говорим за женско здраве

В месеца на жената д-р Генчо Арабаджиев обръщат внимание, че представителките на нежния пол трябва да се подготвят за този специфичен период, който настъпва в средата на живота им. Колкото по-добре се грижат за здравето си в детеродна възраст, толкова по-добре ще посрещнат периода, в който женските полови хормони намаляват, а с това и протективната им роля.

Бъркат ли се симптомите на СOVID19 и острия миокарден инфаркт

Д-р Костадин Кичуков началник Кардиологично отделение в СБАЛК Свети Георги - Перник сигнализира, че в настоящата епидемиологична обстановка симптомите на острия миокарден инфаркт не се разпознават навреме, а настъпилото събитие се отчита като коронавирусна пневмония. Неглижирането на класически симптоми води дотам, че в болницата постъпват твърде късно пациенти, при които вече са налице опустошителни за здравето последици.Две нови специалности в МЦ Св. Георги - Перник

Щастливи сме да ви съобщим, че в началото на 2021 година екипът на Медицински център Св. Георги - Перник се разрастна с две нови специалности Урология и Кожни и венерически болести. Д-р Иван Лилянов - уролог и д-р Марко Димитров - дерматолог са млади лекари, изключително мотивирани да развиват своята извънболнична практика в града ни.

Д-р Иван Лилянов завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2012 година, придобива специалност по Урология през 2019 година в Медицински Университет София, през есента на 2018 специализира лапороскопска и роботизирана Урология при проф. Щолценбург в Лайпциг, Германия, а от декември 2018 до момента докторант по Урология. Член е на Българско Урологично дружество, Европейската Урологична асоциация и на Световната Урологична асоциация. Има редица участия в български и международни Урологични конгреси.
Д-р Лилянов консултира пациенти в областта на урологичните заболявания и предлага съвременни, диагностични и оперативни методи за лечение на урологичните заболявания - лазерни операции, свързани с бъбречно каменна болест, простата, тумори на пикочният мехур, както и лапороскопски и роботизирани интервенции във връзка с онкоурологията.
Д-р Лилянов е част и от екипа на Урологична клиника в УМБАЛ „Александроска“ ЕАД.


Д-р Марко Димитров е специалист дерматолог, роден в град Гоце Делчев. Завършва Медицински университет София през 2010 година. От 2014 до 2018 година, специализира дерматология в Токуда Болница София при проф. Николай Цанков. Придобива специалност по Кожни и венерически болести през май 2019 година. През септември 2018 основава своя частна клиника в родният си град Гоце Делчев.
Интересите на д-р Димитров са специализирани в клиничната дерматология, естетична медицина, лазерни технологии, лифтинг техники с обемни филъри, терапия с бототолинов токсин (Ботокс).
Член е в съсловни организации като Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество, IDS – International Dermoscopy Society, EADV – European Academy of Dermatology and Venereology. Участвал е в множество български и международни медицински форуми и обучения.


Иван ЛиляновМарко Димитров


Лекар и пациент от Перник станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

Пациент от Перник и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Марияна Кукова е от София. Работи на сериозна и отговорна позиция. Преди няколко години получава инфаркт, който отдава на проблемите в работата. Коренно променя начина си на живот и заменя шумната столица с малка къща в пернишко село. Семейството й безрезервно подкрепя решението и застава зад нея. Инфарктът е причина за последваща сърдечна недостатъчност. Чувства задух, силна умора, не може да измине и 5 крачки, без да почине. Нощем седи в леглото, защото се задушава и не може да спи. За година и три месеца седем пъти влиза в болница, в болницата посреща и Нова година. Има и други придружаващи заболявания, което прави лечението й много трудно. Но днес Марияна се чувства добре, вярва безрезервно на своя лекар и ще посрещне празниците със семейството си.

„Нещо ме подтикна да направя повече за тази жена, повече от това, което беше направено до момента. Тя беше много отчаяна. Същата година, на европейски конгрес по кардиология представиха нови възможности за лечение на сърдечна недостатъчност. Тя е първият ми пациент на тази съвременна терапия и нейното състояние е изключително добро“, споделя лекуващият й лекар – д-р Генчо Арабаджиев от МЦ „Св. Георги“ – Перник. Той е щастлив, че Марияна вече може да пътува, да се разхожда и причината за това е, че двамата са станали добър екип, който няма тайни един от друг и върви напред, макар и с малки крачки.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Заедно променихме нейния път“, споделя д-р Арабаджиев. А Марияна Кукова добавя: „Той е невероятен човек, с когото се чувствам спокойна и сигурна“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Перник диспансеризираните са 2368. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници в Перник са отчели 1213 хоспитализации по повод на СН.


Повече вижте във видеото: